News

24-07-2017

Paarden in vorm afgelopen weekend in Aken!!

De week CHIO Aken 2017 zit er weer op voor dit jaar. Pieter reisde af met zijn toppaarden Espoir, Dream, Hitchock en Flash. De eerste dag begon al goed, Pieter had voor de 'prijs van Europa' Espoir ingeschreven en hij sprong meteen een fantastische nulronde. Ondanks dat de proef even werd uitgesteld 10 combinaties voor Pieter vanwege de hevige regenval, en de bodem niet super was sprong Espoir wel een topronde. Dit was een proef met barrage, en er kwamen maar liefst 20 combinaties terug in de barrage. Pieter was niet van plan om alles risico te nemen, omdat de bodem niet super was. En wilde gewoon zijn eigen vlotte ronde rijden omdat hij Espoir in goede vorm wilde houden voor de GP op zondag. Dit lukte want Espoir sprong ook in de barrage weer super en sprong foutloos, en eindigde uiteindelijk op een 6e plaats. En de eerste 6 geplaatste zaten allemaal ontzettend dicht bij elkaar, maar werd gewonnen door Eric Lamaze, net voor Ludger Beerbaum en Bertram Allen.

 

Donderdag stond alles in het teken van de prestigeuze landenwedstrijd, en Pieter had hiervoor Dream ingezet. Ons land Belgie mocht als 6e van start gaan. Het begon al met een fantastische nulronde van Olivier Phillipaerts met de pas 9-jarige Ikker. Als 2e reed Catherine van Roosbroek en kreeg helaas 4 strafpunten met haar paard Gautcho da Quinta. Als 3e was het de beurt aan Pieter met Dream, en ook hun reden een fantasche nulrit. 'Dream is hier al ooit dubbel nul geweest in het jaar dat we hier met Belgie de landenwedstrijd wonnen, en ben ook heel blij met de manier hoe dat hij de eerste ronde sprong'aldus Pieter. En als laatste was het aan Gregory met Eldorado en zij reden ook een super nulrit. Dit wilde zeggen dat Belgie aan de leiding ging met 0 strafpunten samen met Duitsland en Zwitserland.

Maar toen kwam het slechte nieuws van Pieter, Dream had zich de 1e ronde op de ene of andere manier pijn gedaan. Pieter kwam de eerste ronde uit de ring en voelde meteen dat er iets niet goed was. Dream had zijn eigen pijn gedaan en was duidelijk kreupel. Geen goed nieuws voor Pieter en voor ons land want met 3 ruiters mag er niks gebeuren of je zakt meteen in het eindresultaat. Maar Dream was echt niet goed genoeg om te rijden, Pieter wilde hem dit niet aandoen omdat hij altijd zo zijn best doet, en ook om het risico te lopen om het nog veel erger te maken. In overleg met coach Peter Weinberg en team dierenarts Frederik Bruyninx hebben ze toen beslist om niet meer in de 2e ronde te rijden. Dit werd dus een zeer spannende 2e ronde voor ons land. Olivier ging weer als eerste van start en reed een super ronde maar helaas een pechfout op de steilsprong na het water, Catherine reed een hele goeie nulronde waardoor iedereen weer hoop kreeg. Nu was het aan Gregory, hij moest nul rijden om 2e te kunnen worden maar helaas kregen ze 12 strafpunten en werd Belgie uiteindelijk 4e. Zeker niet slecht maar hadden het geluk zeker niet aan ons zijde, want er had meer in kunnen zitten. Duitsland won met 0 strafpunten en Amerika en Zwitserland werden gedeeld 2e met 8 strafpunten. 

 

Op vrijdag werd de hoofdrubriek North-Rhein Westfalen verreden, dit was een 1.55m rubriek, hier had Pieter Espoir weer voor ingezet om zeker te zijn voor zijn kwalificatie voor de GP. Dit was een rubriek met 2 rondes en Pieter wilde eigenlijk Espoir met het oog op zondag een beetje sparen. En had beslist om niet in de 2e ronde te starten, mocht hij zich hiervoor wel kwalificeren. Espoir sprong zoals gewoonlijk weer een rondje uit het boekje en foutloos. Maar Pieter had zich bij zijn plan gehouden en was net iets te langzaam om bij de beste 12 te eindigen en hoefde dus geen 2e ronde te rijden. 

 

Op zondag stond de Grote Prijs op het programma in de uitverkochte arena van Aken. 40.000 toeschouwers die van de topsport wilden genieten. Espoit voelde heel de week al super aan dus Pieter had zich helemaal gefocust op de Grote Prijs. Espoir sprong eigenlijk een super ronde, maar kreeg een beetje een verassende sprong op het water omdat hij erg hoog ging. Hierdoor zette Pieter iets teveel druk op de oxer na het water, maar hier achter volgde een hele moeilijke lijn naar een dubbelsprong. Doordat hij te hard over de oxer kwam, kreeg hij Espoir niet op tijd terug en kwam hij te dicht aan de dubbelsprong. Hierdoor kreeg hij allebei de elementen van de dubbel af. Pieter was zeer ontgoocheld want Espoir was heel de week in topvorm, en dat is natuurlijk frustrerend. Maar dat hoort helaas bij onze mooie maar ook zeker moeilijke sport. De grote prijs kreeg wel een super afsluiting omdat onze landgenoot Gregory Wathelet won met zijn schimmelmerrie Coree, na 2 foutloze omlopen en een super snelle barrage. Luciana Diniz werd 2e met Fit for Fun net voor de Nederlander Marc Houtzager met Sterrehof's Calimero. Topsport was het zeker!

 

 

Terwijl dat Pieter in Aken aan het rijden was, was Brent aan het werk te zien op het jeugdconcours in Valkenswaard. Van Devos Stables had hij meegenomen Carpe Diem en Julyssi van Orti, met een heel goed resultaat. Carpe Diem was 3 dagen foutloos in de Young Riders proeven en Julyssi kreeg enkel de 2e dag een foutje maar de andere 2 dagen ook foutloos. Hij had dus een heel goed concours want met zijn eigen paard Jazira behaalde hij op zondag nog een 5e plaats. Brent zal over 2 weken ook aan het werk te zien zijn in Beervelde. Pieter reist eerst dit weekend nog af naar de GCT in Berlijn, en de week erop zal hij ook aan de start te zien zijn in Beervelde.

 

Bekijk hier de video's van Aken 2017:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Pictures